Francuska marka
The Different Company przedstawia swoje najnowsze orientalne pachnidło Majaïna
Sin z kolekcji L'Esprit Cologne a inspirowane malowniczymi rejonami Madagaskaru
jak i najlepszymi na świecie surowcami uzyskiwanymi
w produkcji nie tylko perfum. Między innymi kory cynamonu, świeżego destylowanego
imbiru i certyfikowanej ręcznie zapylanej ekologicznej wanilii. To właśnie na
Madagaskarze są dziś największe uprawy wanilii, którą świat pokochał za
specyficzny smak i niezwykły aromat.
Wanilia
znana była już Aztekom, którzy chętnie łączyli ją na przykład z czekoladą. Od
nich przejęli przyprawę Hiszpanie i rozpowszechnili na całym obszarze swych
wpływów. Pierwotnie uprawiano ją wyłącznie w Meksyku, z czasem pojawiła się w
innych krajach, choć aklimatyzuje się wyjątkowo ciężko. Dopiero wprowadzenie
sztucznego zapylania tak naprawdę otworzyło plantatorom z innych krajów
możliwość uprawiania wanilii. Dziś występuje na różnych kontynentach, ale
Madagaskar należy do najbardziej liczących się eksporterów. Wytworzenie tej
jakże aromatycznej przyprawy jest procesem długim, a to bardzo podnosi jej
koszt. Zbiera się tylko niedojrzałe strąki, następnie suszy je, aż ściemnieją i
pomarszczą się, ale pozostaną nadal elastyczne. Na Madagaskarze po zerwaniu
blanszuje się je krótko wrzącą wodą, a dopiero potem suszy. Najlepsze
jakościowo laski są pokryte krystalicznym nalotem waniliny, której przyprawa
zawdzięcza swój charakterystyczny smak i zapach. Z dobrodziejstwa wanilii
szeroko korzysta również przemysł perfumeryjny. W odpowiednich warunkach
mogą być przechowywane nawet trzy, cztery lata.
Majaïna Sin
dostępna jest jako woda perfumowana a wykreowana została przez perfumiarkę Émilie
Coppermann która ma na swoim koncie mnóstwo interesujących perfum dla takich marek jak: Balmain, Comme des Garcons, Stendhal, Givenchy, Lalique, Jil Sander, Perfumer's Workshop.
Nuty
głowy: pomarańcza Bigarade, Włoska bergamotka, neroli, kwiat pomarańczy, imbir z Madagaskaru,
Nuty
serca: orchidea, heliotrop, krem z kasztanów, cynamon z Madagaskaru,
nuty bazy:
fasolka tonka z Gwatemali, szara ambra, sandałowe drewno, piżmo, ekstrakt wanilii z
Madagaskaru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz